Kusters THO

Onze inzichten


‘We moeten met z’n allen van het gas af en warmtepompen laten installeren.’ Een veel gehoorde uitspraak de laatste tijd. Oké, je bent best bereid om hierover na te denken. Zeker als je verwarmingsketel aan vernieuwing toe is. Maar wat is nu eigenlijk een warmtepomp en hoe werkt deze? Dat leggen we je uit in deze blog.

Isoleren van je pand is een must
Een warmtepomp wordt vaak vergeleken met een omgekeerde koelkast. De warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht en zet dit om in warmte; net zoals een koelkast lucht gebruikt om te koelen. Blijft de koelkastdeur openstaan, bederft uiteindelijk je eten. Zo werkt het ook bij een warmtepomp, de warmte verdwijnt snel uit de ruimte. Dat is zonde en daarom is het van belang dat je eerst zorgt voor een goed geïsoleerd pand. Denk aan: het isoleren van vloeren en daken, HR+++ glas en spouwmuurisolatie. Voor veel van deze maatregelen kun je een subsidie aanvragen.

Hoe ga je je huis per ruimte verwarmen?
De warmtepomp werkt op basis vaneen lage temperatuur-verwarming. Dit wil zeggen: de aanvoertemperatuur ligt tussen de 35°C en 40°C (bij een gas gestookt toestel is dat 80°C) uit. Zo verwarm je een goed geïsoleerd pand gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan een traditionele cv-ketel. Dat is gunstig voor je portemonnee.

Denk goed na over hoe je je pand gaat verwarmen. Doe je dat met vloerverwarming, bestaande of nieuwe radiatoren of ventilatorconvectoren? Vloerverwarming is veruit de beste combinatie met een warmtepomp. Convectoren zijn een goed alternatief en in sommige situaties zou een combinatie van vloerverwarming en convectoren ook goed kunnen. Convectoren zijn speciaal ontworpen voor lage temperaturen. Mooie bijkomstigheid: ze kunnen óók koelen. Voor de zomerperiode heel fijn. Is je huis voorzien van radiatoren? Dat hoeft geen probleem te zijn. In veel gevallen zijn ze met een kleine aanpassing geschikt te maken voor lage temperatuur-verwarming.

De warmtepomp zorgt voor constantere temperatuur
Hier blijft het niet bij. Is de warmtepomp geïnstalleerd, dan is het ook verstandig je gewoontes aan te passen. Anders kost dit te veel energie. Als je gaat slapen, zet dan de thermostaat maar 1 of 2 graden lager. Door de lage temperaturen en het buffervat werkt de warmtepomp trager. Het duurt daarom langer voordat het pand op temperatuur is. Je houdt met een warmtepomp dus een constantere temperatuur. Bedenk maar eens hoe fijn dat is. ’s Morgens op de badkamer met 18°C of 19°C is heel wat prettiger dan 15°C.

Kortom, wat zijn de grootste voordelen van een warmtepomp?

  • Je verwarmt er duurzamer mee en spaart zo het milieu.
  • Er is een constante temperatuur in huis; wel zo behaaglijk.
  • Je investeert eerst, maar uiteindelijk bespaar je geld.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over warmtepompen en de installatie ervan? Neem dan contact op met Kusters Technische Handelsonderneming in Venlo.

https://www.kusterstho.nl/contact/